depe Bumbu :
Sereh 1 btg besar atau torang biasa ja bilang Sarimbata
Bawang putih 1 siung besar
Bawang merah 2-3 siung
Jahe, Kunyit kira-kira 1/2cm (biasa ja bilang goraka deng Kuning)
Kemiri 3
Daun jeruk, sobek (daong lemong)
Daun bawang 2 (iris tipis dan pisahkan bagian pangkal dan daunnya)
Daun kemangi.
Cabe rawit utuh 5 buah. (terserah jow nga suka tu rica, tergantung gargantang)
Bawang putih 1 siung besar
Bawang merah 2-3 siung
Jahe, Kunyit kira-kira 1/2cm (biasa ja bilang goraka deng Kuning)
Kemiri 3
Daun jeruk, sobek (daong lemong)
Daun bawang 2 (iris tipis dan pisahkan bagian pangkal dan daunnya)
Daun kemangi.
Cabe rawit utuh 5 buah. (terserah jow nga suka tu rica, tergantung gargantang)
cara mo beking:
pertama taruh tu minya kong tumis tu bumbu. mar sblum itu se toki tu sarimbata/bramakusu supaya depe sari ta buka, kase alus tu bawang,goraka, kuning deng kamiri ekh jang lupa kote tu rica for mo kase pidis. waktu mo tumis usahakan jang sampe angus sob,. kong kase maso tu cumi/suntung kong taruh tu aer secukupnya. baru abis itu taruh tu daong lemong deng daong bawang kong tutu jow tu blanga supay depe aroma taputar2 di dalang kong beking harum tu cumi2 ato tong ja bilang suntung.
pertama taruh tu minya kong tumis tu bumbu. mar sblum itu se toki tu sarimbata/bramakusu supaya depe sari ta buka, kase alus tu bawang,goraka, kuning deng kamiri ekh jang lupa kote tu rica for mo kase pidis. waktu mo tumis usahakan jang sampe angus sob,. kong kase maso tu cumi/suntung kong taruh tu aer secukupnya. baru abis itu taruh tu daong lemong deng daong bawang kong tutu jow tu blanga supay depe aroma taputar2 di dalang kong beking harum tu cumi2 ato tong ja bilang suntung.
setelah brapa lama angka jow kong kase taruh di piring kong makang jow deng nasi panas,., sadap,.,
meimo kuman
masakan Cumi kuah hitam Manado yang ditutup supaya aroma dan kematangannya terjagabumbu2 form mo beking ni suntung kuah itang
napa noch tu Cumi Kuah Hitam yang qt pe mama ada beking di rumah,.,


